Guide: Alt du skal vide om perler

Den klassiske og smukke perle har i århundreder været eftertragtet og elsket for sine skinnende farver og runde former. Som dekoration i smykker giver perlen et eksklusivt og elegant look – og det bedste af det hele er, at det er 100 procent naturlig skønhed.

Perler opstår i mørket under skallen på en musling – enten i naturen eller fordi de blive dyrket af mennesker. Et vidunderligt, nærmest mirakuløst naturprodukt!

Perler har i flere tusinde år været brugt i smykker, og vi tør næsten med sikkerhed sige, at de aldrig går af mode! Smykker med ægte perler er en udødelig klassiker, som bliver fortolket igen og igen.

Men hvordan ved du, om perlerne i dine smykker er ægte? Og hvordan passer du bedst på dine perlesmykker? Her kan du læse alt, hvad du bør vide om de fascinerende perler.   

Perlesmykker designet og udvalgt af Szhirley

Hvad er en ægte perle?

En ægte perle er en perle, der er opstået inde i en musling. Man skelner i dag mellem naturperler, som er perler groet i naturens egne, vilde muslinger og kulturperler, som er groet i muslinger dyrket af mennesker.

Både naturperler og kulturperler er ægte perler, men det er forskelligt, hvordan de er fremstillet. Naturperler er meget sjældne og derfor også meget dyrere end kulturperler, som er dyrket med indblanden fra mennesker.


Sådan kan du se, om en perle er ægte

Den mest effektive måde at spotte en falsk perle på, er ved at kigge på perlens farve. En ægte perle vil have nogle farveforskelle på sin overflade, mens en falsk perle vil se alt for pæn og ensartet ud i farven og formen.

Hvis en perler ser for perfekt ud, så er det et af tegnene på, at den ikke er den ægte vare.

Hvad er forskellen på natur- og kulturperler? 

Den vigtigste forskel på naturperler og kulturperler er, hvordan de er fremstillet. Naturperler opstår i vilde muslinger, når en musling skal beskytte sig mod sand eller små dyr, som trænger ind under skallen. Perlemor er muslingens forsvar mod fremmede, og når forsvarsværket står færdigt, har muslingen dannet en smuk, glimtende perle.

En kulturperle er en perle, som mennesker har dyrket inde i en musling. Fordi det både er tidskrævende og meget besværligt at jagte ægte naturperler på havets bund, har mennesket fundet en metode, som får dyrkede muslinger til at producere perler. Langt de fleste af nutidens smykker med perler er lavet af kulturperler. Det gælder også perlesmykker fra DroppsBySzhirley.


Perlesmykker fra Dropps By Szhirley. Designet og udvalgt af SzhirleyHvad er forskellen på saltvands- og ferskvandsperler?

En af forskellene på ferskvandsperler og saltvandsperler er perlens skær. Ferskvandsperler har en klar glans, der kommer fra perlens overflade. Saltvandsperler har et mere dybt skær, der virker til at strømme ud fra perlens indre.

Saltvandsperler er selvfølgelig dyrket i saltvand og hver musling, laver én perle ad gangen. Ferskvandsperler kommer fra muslinger, der har levet i ferskvand, og her kan hver enkelt musling lave mange ferskvandsperler på en gang. Ferskvandsperler kan både være hvide perler, lyserøde perler eller perler i beige nuancer.

Hvordan dyrker man perler?

Kulturperler dyrkes på perlefarme enten i ferskvand eller i havet. Det er en nøje kontrolleret proces, hvor mennesker indsætter perlemor eller muslinge-væv i hver enkelt musling. Det får muslingen til selv at lave en eller flere perler.

Muslinger dyrkes for eksempel i Australien, Tahiti og Indonesien, og det tager omkring 18 måneder for en musling at producere en perle. Det koster altså både tid og masser af arbejde at fremstille de smukke perler til dine perlesmykker.


Pleje og opbevaring af dine perler

Hvis du er så heldig at eje en øreringe, armbånd eller en halskæde med perler, så kan du glæde dig over, at perlerne kan holde sig smukke i mange år – hvis du passer godt på dem.

Perler er et naturmateriale, der for eksempel reagerer ved pludselige temperaturskift eller opbevaring i meget tørre miljøer. Det allerbedste du kan gøre for dine perler, er faktisk at bære dem. Perlesmykker får fugt og fedt fra huden, når du har dem på, og det plejer dine perler, forlænger deres levetid og gør dem endda endnu smukkere at se på.

Hvis du samtidig undgår at udsætte dine perler for parfume, hårlak og andre kemiske produkter, så kan dine perlesmykker blive funklende, trofaste venner for livet. 

PEARLYEYE HALSKÆDE - 18 KARAT FORGYLDNING OG PERLER

 

Se her vores store udvalg af perlesmykker.

ankelkæde armbånd bryllupssmykker Guides halskæder konfirmation perler perlesmykker smykker

← Ældre indlæg Nyere indlæg →