GUIDE: Ferskvandsperler

I flere af Szhirleys smykker ses den lysende smukke ferskvandsperle – et fascinerende naturprodukt skabt under skallen på en ferskvandsmusling.

Hvis du overvejer at købe et smykke med en ferskvandsperle – eller måske allerede er den heldige ejer af et – så læs med her, og bliv klogere på, hvad en ferskvandsperle er, hvordan de er lavet og hvordan du plejer og opbevarer dine smykker med ferskvandsperler.  

Ferskvandsperler designet og håndplukket af Szhirley


Hvad er en ferskvandsperle?

En ferskvandsperle er en perle, som er opstået eller dyrket inde i en musling, som lever i ferskvand. Ferskvandsperler kan have mange forskellige former, farver og størrelser, men ferskvandsperler er typisk hvide, beige, creme eller i lyserøde nuancer.

Ferskvandsperler består af mange robuste og stærke lag perlemor, og derfor stråler glansen fra ferskvandsperler mest fra overfladen af perlen.

Der findes mange forskellige typer ferskvandsperler, men nogle af de mest populære er barok perler, som er store ferskvandsperler med unikke og irregulære former. Barok perler bliver rigtig ofte brugt i moderne smykker i dag.


Er ferskvandsperler ægte?

Ja, ferskvandsperler er ægte perler. De er lavet af perlemor, skabt inde i en musling og derfor et organisk materiale, som er en 100 procent ægte perle.  

Måske har du stødt på betegnelsen ”naturperle”, som får nogle til at tro, at naturperler er ægte perler og at kulturperler er falske perler. Her er det vigtigt at vide, at både naturperler og kulturperler er den ægte vare. De to betegnelser dækker blot over den måde, som perler er blevet fremstillet på. I modsætning til de dyrkede kulturperler har naturperler groet i vilde muslinger uden mennesker indblanden, og i dag er de meget sjældne – og ikke mindst dyre

Findes der kunstige ferskvandsperler?? 

Ja, der findes kunstige ferskvandsperler. Som med andre unikke og kostbare materialer i denne verden, findes der falske kopier af ægte ferskvandsperler. Falske perler kan oftest spottes ved, at de ser for perfekte og glansfulde ud. Ægte perler er derimod et organisk naturprodukt, og derfor kan perlemoren godt have lidt nuanceforskelle i farve eller glans.  

Du kan også tjekke ægtheden ved at gnide to ferskvandsperler op ad hinanden. Hvis du kan mærke modstand eller friktion, når perlerne gnides, så er de ægte perler.


Perlesmykker dansk designet og håndplukket af SzhirleyHvordan bliver ferskvandsperler fremstillet?

Langt de fleste ferskvandsperler er dyrket med menneskers indblanden på perlefarme rundt omkring i verden. Når en ferskvandsperle er dyrket på en farm, så kaldes det for en kultur-ferskvandsperle. Det er meget sjældent, at der opstår og findes ferskvandsperler i vilde muslinger, og derfor er størstedelen af alle ferskvandsperler i smykker kulturperler.

Kultur-ferskvandsperler laves ved, at der indsættes muslingevæv i den musling, som skal producere ferskvandsperler. Muslingen forsvarer sig selv mod det fremmede væv ved at lave en kugle af perlemor – og det bliver til sidst til en perfekt og glansfuld perle.

Hvor kommer ferskvandsperler fra?

Langt de fleste ferskvandsperler dyrkes på perlefarme i Asien. Det kan være i lande som Kina, Indien og Thailand. Det er et stort og tidskrævende arbejde at passe og pleje muslingerne, så de producerer de smukke perler. Blandt andet så kræver dyrkning af ferskvandsperler, at vandet er helt rent og fri for forurening..


Hvordan passer jeg på mine ferskvandsperler?

Du passer allerbedst på dine ferskvandsperler ved at bruge dem. Perler er som skabt til at være tæt på huden, og de har godt af den varme, fedt og fugt som din hud udskiller. Så lad endelig ikke dine fine ferskvandsperler sygne hen i et smykkeskrin, men bær dem så ofte som muligt.

Samtidig vil det forlænge dine perlers levetid, hvis du skåner dem for hverdagskemi såsom parfume, klor og sæbe. Hvis de trænger til en rengøring, så er det rigeligt med lidt lunkent vand.

Passer du godt på dine ferskvandsperler, så kan de holde i en livstid!

Ekslusive ægte perlesmykker designet og håndplukket af Szhirley

 

Se her vores store udvalg af perlesmykker.

perler perlesmykker smykker

← Ældre indlæg Nyere indlæg →